Metrekare değil 'değer'e göre imar transferi
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Ka¬nun maddeleri TBMM’den geçti. Bu kapsamda İmar Kanunu’nun 5’inci maddesine “imar hakkı aktarımı” tanımı eklendi. Böylece daha önce imar planlarına not düşülerek spesifik olarak yapılabilen imar transferi, kanunla genele yayılarak uygulanacak.

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Ka¬nun maddeleri TBMM’den geçti. Bu kapsamda İmar Kanunu’nun 5’inci maddesine “imar hakkı aktarımı” tanımı eklendi. Böylece daha önce imar planlarına not düşülerek spesifik olarak yapılabilen imar transferi, kanunla genele yayılarak uygulanacak.
Böylelikle bir arsanın okul, yol, park, yeşil alan gibi kamu hizmet alanlarında kalması halinde, o parseldeki emsale esas inşaat hakkı başka parsel taşınabilecek. Yani ilgili kamu idaresi ya da belediye, kendisine ait başka bir imar alanında vatandaşa yer gösterecek. Vatandaş da imar hakkı transferini kullanarak, kendisine gösterilen yerde bina inşa edebilecek. Ancak burada metrekareden ziyade ekonomik değer belirleyici olacak.
SPK lisanslı şirketler değeri belirleyecek
Arsanın değeri ise raporla belirlenecek. Bu değeri SPK lisanslı değerleme şirketleri yapacak. Örneğin 1 milyon liralık 200 metrekare bir arsanın değeri, başka bir yerde 100 metrekareye denk gelebilir. O zaman da vatandaş ona göre tercih yapacak. Ya da tam tersi 1,2 milyon liralık bir arsa değeri, imar hakkı transferiyle 1 milyon liralık arsa için imkan sağlıyorsa mahsuplaşma devreye girebilecek. Kamu, vatandaş kabul ederse arasının üzerine kalan kısım için de para ödeyip denkleştirecek. Düzenleme, yenilikler getirse de şehir plancıları açısından bazı handikapları da var. Bazı bölgelerde nüfus dengesinin bozulması riskine işaret edildi.
‘Not’a gerek kalmadan transfer yapılacak
Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı ve İmpo İmar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, şunları söyledi: "Daha önce, örneğin imar yasağı getirilen SİT alanlarında bulunan taşınmazlar, malikin başvurusu üzerine belediye ve il özel idaresine ait taşınmazlarla takas edilebiliyordu. Ya da birçok bölgede imar planlarına plan notu düşülerek imar transfer hakkı kullanılabiliyordu. Şimdi böyle bir nota gerek kalmadı.
Mesela kendisine ait parsel üzerinde yeni planlarda park yapılacak olan mülk sahibi, bu parseli kamuya verecek ama karşılığında o parsel kadar imar hakkını başka yerde kullanabilecek, her-hangi bir mağduriyeti olmayacak. Ayrıca bu düzenleme ile kamunun da kamulaştırma bedeli gibi bir masrafı da ortaya çıkmayacak.”
“Fark çıkarsa kamu ödeme yapacak”
Rapor sonrası mahsuplaşma gereken noktalar da çıkabileceğini belirten GHD Başkanı Kiraz, “Örneğin, 10 milyon liralık yer aldım, verdiğim yer de 12 milyon lira değerinde. Daha fazla emsal veremiyor idare. O noktada ilgili idare, ‘arada fark varsa bunu sana ödeyeceğim, denkleştireceğim’ diyor. Yine yasayla, metrekareden ziyade ekonomik değere bakılacak.
Mesela Sakarya’da 10 milyon lira değerinde 400 metrekare bir yeriniz var, onun yerine vereceği 10 milyon lira değerinde 300 metrekare başka bir yer de olabilir. Bir de kamu ya da belediye imkanı varsa bunu verecek. Ancak idarenin elinde arsa yoksa yine parasını verecek. Çünkü her kurum aynı arsa hakkına sahip olmayabilir” dedi.
Kamulaştırmasız el atma davalarını önleyebilir
Önceden not düşülerek yapılan ve örneğin Küçükçekmece’de 200 metrekare arsada imar transferine hak kazanan bir mülk sahibinin, Sarıyer’de yine 200 metrekare olarak hakkını kullanabildiğini söyleyen Hüseyin Oflaz,
"Şimdi, Küçükçekmece’de 200 metrekare arsası 1 milyon lira eden mülk sahibi, bunu herhangi bir yerde ama
1 milyon liralık imar hakkıyla kullanması öngörülüyor. Yine Sarıyer’de kullanmak isterse 200 metrekare değil 1 milyon liranın karşılığıyla belki 100 metrekare kullanabilecek. Ayrıca kısıtlılığın kaldırılmasıyla, kamulaştırmasız el atma davalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor" dedi
https://www.dunya.com/sektorler/metrekare-degil-degere-gore-imar-transferi-haberi-756544
Tepkiniz Nedir?






